Az egyirányúsítás csak a kezdet – rengeteg helyen változik még Debrecen közlekedése

Helyi hírek

Még számos helyen változik a debreceni közlekedési rend. Mi várható a közeljövőben? Elmondja a polgármester.

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési fejezetének részeként 53 közlekedési csomópont átalakítását jelentettük be 2017-ben. Ezidáig 23 csomópont épült át többek között azáltal, hogy befejeztük a program egyik legfontosabb elemének, a belvárosi közlekedés átszervezésének – útpályát érintő – építési munkarészeit – mondta sajtótájékoztatóján Papp László.

A Széchenyi – Kossuth – Faraktár utca, valamint a Szent Anna – Miklós utca egyirányúsítása 2017. november 28-án befejeződött. Az adott szakaszokat érintő jelzőlámpás csomópontokat a forgalmi irány változásának megfelelően a kivitelező átépítette, a szükséges burkolati jeleket felfestette.

A munka mennyiségére néhány jellemző adat: 2017. november 21. és 2017. november 28. között 1063 közlekedési táblát helyeztek ki, 4800 négyzetméter fehér és 2200 négyzetméter sárga burkolati jelet festettek fel, 272 méter gyalogosvédelmi korlátot építettek.

A kivitelező cég – időjárás függvényében – 2017. december 20-ig tervezi a hátralevő munkák
befejezését. A téli időjárás miatt a munkák áthúzódhatnak 2018 tavaszára.

A következő napokban a tervezők és a kivitelezők figyelemmel kísérik az egyirányúsítás által
érintett útszakaszok forgalmi viszonyait és amennyiben szükséges beavatkozásokat hajtanak
végre a jelzőlámpák működését, összehangolását illetőn.

A következő munkafolyamatokat tervezi a kivitelező:

A Vágóhíd utcán, valamint a Vágóhíd utcát a Budai Ézsaiás utcával összekötő járda és a
Vágóhíd utcai peron pályaszerkezetének készítése folyamatban van. Aszfaltozására, illetve a
térkő peron készítésére a 2017. december 4-ével kezdődő héten kerül sor. Ugyancsak ekkor
kezdődik az Attila téri buszperon térkövezése is.

Szent Anna – Nap utca csomóponttól a Kandia utca közötti szakaszon a kerékpárút kialakítása folyamatban van.

Attila téren, Szent Anna utcán a Kandia – Klaipeda utca közötti szakaszon az egyesített
gyalog-kerékpárút pályaszerkezete az útalapig elkészült. Aszfaltozása a december 4-i héten
lesz.

Nyugati utca – Széchenyi u. csomópontban a középsziget aszfaltozása elkészült, így a Nyugati utcai Gyógyszertár előtti gyalogátkelőhely már 2017. november 28-án este megszűnt.
A korlátok elhelyezése folyamatban van. A csomópontban, illetve a Szepességi utca torkolatában még járdaaszfaltozások történnek.

A Kossuth utca –Sas utca csomópontban a kerékpáros átvezetés miatt megbontott Városháza
melletti járda aszfaltozása is napokon belül megtörténik-

A Sas patikához áthelyezendő buszmegálló térkövezése elkészült, mellette folyamatban van az eredeti térkő felszedése a kerékpárút kialakításához szükséges döccenőmentes térkőburkolat lefektetéséhez. ( A Földhivatal melletti buszváró egyelőre a helyén marad, ugyanis az nem az önkormányzat tulajdona.)

Ha az időjárási viszonyok engedik, a Csokonai Színház – Burgundia utca között elkészülhet az egyesített gyalog-kerékpárút. A Kossuth utca szervizútjára felvezető szakasz útalapja készen van, aszfaltozására az időjárás függvényében vagy ezen a héten, vagy a 2017. december 4-ével kezdődő héten kerül sor.

A Faraktár utca szervízútja melletti buszmegálló útcsatlakozásának építése folyamatban van,
tereprendezés is elkészült.

A teljes útszakaszt érintő közvilágítási és elektromos vezeték kiváltási munkák is
befejeződtek. A hírközlési munkák 90 %-a elkészült, a hiányzó 10 % a meglevő járdák és
tervezett gyalog-kerékpárutakban levő szekrények szintbehelyezését jelenti, melyek a
burkolatok építésével együtt elkészülnek.

A Piac utcán a Gambrinus köz előtti gyalogátkelőhely készítése folyamatban van, annak
gyalogos jelzőlámpával való ellátását követően szüntethető meg biztonságosan a Kistemplom
előtti gyalogátkelőhely.

A Miklós utca – Piac utca – Szent Anna utca csomópontban a középszigetek (peronok)
meghosszabbításának útlapja elkészült. Térkövezése a 2017. december 4-ével kezdődő hét
második felében várható, amikor megtörténik a gyalogátkelőhely burkolati jeleinek felfestése
is.

Valamennyi új jelzőlámpás csomópont elkészült, a meglevők átalakításra kerültek. Hátralevő munkák az egyes csomópontokban újonnan kijelölt vagy kijelölésre kerülő kerékpáros átvezetéseknél a maszkcsere.

A jelzőlámpás programok még nem véglegesek, a tervező és szakkivitelező folyamatosan egyeztet, és a finomhangolás jelenleg is folyamatban van. A rövidtávú tapasztalatok azt mutatják, hogy további lámpahangolási beavatkozások szükségesek az egyirányústott utcák által közre zárt terület külső részein, ahol a forgalom be- és kilép az egyirányú területre.

A most következő adventi időszakban egyébként is jelentkező városi többletforgalom nagy próbája lesz a forgalmi rendnek. Tiszta képet igazából a 2018. január fog mutatni. Ha a forgalomváltozás igényli, a szükséges beavatkozásokat elvégeztetjük.

A debreceni taxitársaságokkal történt egyeztetés után az a megállapodás született, hogy a taxik a forgalmi iránnyal megegyezően behajthat a buszsávba, de ellenkező irányba nem.

Ennek részben az az oka, hogy az ellenkező irányú buszsávból csak akkor lesz zöld jelzés, ha busz egy speciális műszerrel jelzést ad a csomópontban. A taxik ilyen műszerrel nincsenek felszerelve.

Tekintettel arra, hogy a vállalkozó kivitelezési határideje szerződés szerint 2018. március 26-án telik le, a fennmaradó munkákat (pl.: Csapó utcai kerékpáros nyom, egyéb kerékpáros felületek burkolatfestési munkái) 2018. tavaszán határidőre be tudja fejezni.

Újabb csomópontok átépítése és forgalomtechnikai beavatkozások

Közlekedési csomópontok és útszakaszok forgalomtechnikai átalakítása – (Jelzőlámpa)

Az állami tulajdonban lévő 4. sz., 47-es sz. és 33-as sz. főutakat érintő jelzőlámpák programmódosítása és összehangolása, kiegészítve az egyirányúsításhoz tartozó, de a projektben eredetileg nem szereplő csomópontokkal (4. sz. főút, Szoboszlói út – BILLA, 4. sz. főút, Szoboszlói út – Általános iskola, Hatvan utca – Zúgó utca, Tisza István utca – Hatvan utca, Tisza István utca – Bajcsy Zsilinszky utca, Tisza István utca – Simonffy utca, Antall József utca – Barna utca, Károli Gáspár tér, Mester utca – Honvéd utca, Mester utca – Csemete utca, Hunyadi utca – Bethlen utca, Hunyadi utca – Darabos utca, Hunyadi utca – Pláza kijárat, Hunyadi utca – Péterfia utca, Rákóczi utca – FÓRUM, Burgundia utca – Monti Ezredes utca).
A belvárosi egyirányúsítást követően egy beszerzési eljárás lefolytatását követően köthető meg a szerződés 2017. december 15-e előtt. A projekt várható befejezése 2018. február vége.

Támogatás: saját forrás

Gázvezeték utca forgalomtechnikai átalakítása – Innovációs iparterület elérhetőségének javítása

Projekt tartalma: a Gázvezeték utca korszerűsítése, öt autóbuszöböl és négy gyalogátkelő létesítése, gyalogjárdák korszerűsítése, gyalogos kapcsolatok létesítése, jelzőlámpás forgalomirányítás kiépítése.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés lefolytatása megtörtént, a szerződés még idén megkötésre kerül. Az időjárási körülményektől függően, a munkálatok 2018. év első félévében elkészülhetnek. A kivitelezés időtartama hozzávetőlegesen 6 hónap.
Támogatás: TOP-6.1.5-16 konstrukció keretein belül

István út – Szoboszlói úti csomópont átépítése – Innovációs iparterület elérhetőségének javítása

Projekt tartalma: A 4-es sz. főút jobb oldalán a jobbra kanyarodó sáv építése, a 4-es sz. főút Hajdúszoboszló irányából a balra kanyarodó sáv hosszának megnövelése. Az István út északi ágán sávbővítés, egyenes-jobbra, egyenes-balra kanyarodó sáv kialakítása meglévő gyalogos átkelőhely meghosszabbítása, déli ágán sávbővítés, fogadó sávok kialakítása.
A kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítés alatt áll. Az időjárási körülményektől függően, a munkálatok 2018. év első félévében elkészülhetnek. A kivitelezés időtartama hozzávetőlegesen 6 hónap.
Támogatás: TOP-6.1.5-16 konstrukció keretein belül

Egyetemi Innovációs Park elérhetőségének javításául szolgáló új út építése

Projekt tartalma: A 33-as főúttól északi irányban új út tervezése a a METRO Áruházat kiszolgáló úttól a Vezér utca keleti végéig.

A támogató a projekt támogatási kérelmének támogatásáról 2017. november 23-án döntött. A projekt előkészítésének tervezési szakasza lezárult, jelenleg engedélyezési eljárások vannak folyamatban. A szerződéskötés várhatóan jövő év első félévében megtörténik, a kivitelezés 2018 második felében befejeződik.

Támogatás: TOP-6.1.5-16 konstrukció keretein belül

Egyetem tér – Nagyerdei körút közlekedésbiztonsági átalakítása

Projekt tartalma: Az Egyetem sugárút – Egyetem téren lévő háromágú körforgalmi csomópont két forgalmi sávos körforgalmi csomóponttá átalakítása. A Nagyerdei körút és a Bolyai utca irányába sávbővítéssel, valamint hozzá kapcsolódóan az Egyetem téri körforgalom kihajtó ágának, illetve behajtó ágának és a Nagyerdei körút csomópontjának közlekedésbiztonsági átalakításával. A csomópont közlekedésbiztonságának javítása céljából szükséges a Nagyerdei körúton (a Simonyi út irányából) balra kanyarodó sáv, valamint az Egyetem tér felől balra kikanyarodva a Nagyerdei körútra gyorsítósáv építése.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítés alatt áll. A kivitelezési szerződés megkötésre kerülhet várhatóan 2018 első félévében. A kivitelezés 2018 második félévében befejeződik.

Támogatás: TOP-6.4.1-15 konstrukció keretein belül.

Négyágú körforgalom kiépítése a Debrecen, Pallagi út – Nagyerdei körút csomópontban

Projekt tartalma: Négyágú körforgalom építése a Nagyerdei körút – Pallagi út kereszteződésben, a beruházás érinti a villamospályát, mely korszerűsítésre szorul, valamint a kerékpáros átvezetést.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítés alatt van. A kivitelezésnek a támogatási szerződés szerint 2019 első félévben készül el.
Támogatás: TOP-6.4.1-15 konstrukció keretein belül.

Szabó Kálmán utca, Vécsey utca, Gizella utca, Galamb utca csomópont jelzőlámpás csomóponttá történő átalakítása

Projekt tartalma: Szabó Kálmán utca, Vécsey utca, Gizella utca, Galamb utca csomópont jobbra kanyarodó sávokkal fog bővülni és közterületi járdaszakaszok létesülnek.
A kivitelezésre irányuló közbeszerzés elindítása várhatóan 2018 első felében megtörténik. A kivitelezés várhatóan 2018 második félévében megvalósul.
Támogatás: TOP-6.4.1-15 konstrukció keretein belül.
Bartók Béla utca, Pesti utca, Mester utca, Böszörményi út csomópontjában Bartók Béla utcai ágon útburkolat szélesítésével jobbra kanyarodó osztályozósáv létesítése

Projekt tartalma: A Bartók Béla útról a Pesti utca irányába jobbra kanyarodó sáv létesül.
A kivitelezésre irányuló közbeszerzés elindítása várhatóan 2018 első felében megtörténik. A kivitelezés várhatóan 2018 második félévében megvalósul.
Támogatás: TOP-6.4.1-15 konstrukció keretein belül
Vámospércsi út – Létai út kereszteződés kibővítése

Projekt tartalma: A Létai út felől az eddigi egy helyett két sávon lehet kikanyarodni a Vámospércsi útra. Ehhez egy új sávot kell létrehozni a csomópontban

A beruházás előkészítése folyik, a kivitelezés 2018 második félévében várható.
Költségek

A belvárosi egyirányúsítási programhoz kapcsolódó beruházások összeköltsége több, mint másfél milliárd forint. Ebbe beleértendő a belváros mellett a Gázvezeték utcának, az István – Szoboszlói csomópontnak, valamint a jelzőlámpák felülvizsgálatának költsége.
A többi csomópont átalakításának teljes költsége több, mint 1,1 milliárd forint: ide értendő például a Szabó Kálmán – Galamb – Vécsey kereszteződés (csaknem 70 millió forint), a Bartók Béla út átalakítása (csaknem 25 millió forint), az Egyetem téri körforgalom bővítése (csaknem 63 millió forint), a Pallagi – Nagyerdei körút körforgalmának megépítése (csaknem 430 millió forint), valamint az Egyetemi Innovációs Parkhoz vezető út (560 millió forint) költsége.