Mavír: nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord

Gazdaság Ország

Ezen a nyáron eddig szerdán volt a legnagyobb az áramfogyasztás, de a rekord nem dőlt meg.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI kérdésére csütörtökön közölte: a belföldi villamosenergia-rendszer csúcsterhelése 6364 megawatt volt szerdán, ami kissé alatta maradt a tavalyi csúcsnak, a 6366 megawattnak.

Az eddigi nyári rekordcsúcsterhelést a Mavir 2015-ben mérte, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot.

A Mavir tájékoztatása szerint elméletileg július első két hetében még lesz esély arra, hogy megdőljenek az elmúlt két év nyári csúcsértékei, ha összefüggő kánikula lesz, de erre a következő napokban még nem lehet számítani.

A maximum értékeket júniusban, illetve július első felében szokta mérni a Mavir, ebben az időszakban ugyanis az emberek többsége még dolgozik, és az üzemek teljes kihasználtsággal termelnek. Július második felétől azonban megkezdődnek a szabadságolások, akkor már nagy hőség esetén sem lehet villamosenergia-fogyasztási csúcsértékekre számítani. Hasonló a helyzet augusztusban, amikor a meleg ellenére kifejezetten alacsony értékeket regisztrál a rendszerirányító – közölték.