Az EU dióhéjban 2. – Az Európai Bizottság beruházási terve

Gazdaság

Mint ismeretes, a gazdasági és pénzügyi válság óta az EU-ban meglehetősen alacsony a beruházások mértéke. Márpedig ha nincs elég beruházás, az rövidtávon lelassítja a gazdasági fellendülést, hosszabb távon pedig kedvezőtlenül hat a növekedésre és a versenyképességre is. Európai szinten közös és összehangolt erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy megfordítsák a csökkenő tendenciát, és Európa a gazdasági fellendülés pályájára álljon. Jó hír viszont, hogy Unió-szerte forrásokat mobilizálnak a beruházások támogatása érdekében.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, 2014 novemberében felvázolt egy elképzelést mely azt hivatott elérni, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a projektek ismertebbé váljanak, és technikai segítségben részesüljenek, továbbá, hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. Egyszerűbb, jobb és kiszámíthatóbb szabályok előírására törekednek. Három év alatt mintegy 315 milliárd eurót kívánnak mozgósítani magán- és közberuházásokra, mellyel lendületet adnak a munkahelyteremtésnek és hosszú távon támogatják az EU gazdasági növekedését. Érdemes megismerkedni az elképzeléssel, annak fő pilléreivel.

A beruházások ösztönzésére létrehozták az ún. Európai Stratégiai Beruházási Alapot, az Európai Beruházási Bankon (EBB) belül kezelt számla formájában. Az alap közforrások felhasználásával új magánbefektetéseket mozgósít, és hitelkockázati fedezetet nyújt az EBB és az Európai Beruházási Alap (EBA) által biztosított finanszírozáshoz. Az alap egyik feladata, hogy átvállalja az EBB által viselt kockázat egy részét, lehetővé téve kockázatosabb projektek finanszírozását. Az EBB részvétele a várakozások szerint magánberuházásokat is vonz majd, kis- és középvállalkozások is támogatáshoz juthatnak.

A beruházásfinanszírozásnak a reálgazdaságba való eljuttatását elősegítendő, létrehozásra került a Beruházási Projektek Európai Portálja és az Európai Beruházási Tanácsadó Platform.

A platform célja a technikai segítségnyújtás és a tanácsadás. Összefogja az EBB jelenleg is meglévő technikai segítségnyújtási programjait, illetve kiegészítő tanácsadási szolgáltatásokat nyújt a jelenlegi programok hatókörén kívül eső esetekben.

A projektportál abban segíti majd a potenciális beruházókat, hogy hozzájussanak az egyes projektekkel és beruházási lehetőségekkel kapcsolatos információkhoz. Tulajdonképpen, ez egy online piactér, ahol a világ minden részéről érkező beruházók és az uniós projektgazdák egymásra találhatnak. Szektorokra, országokra szűrve lehet keresni a projektek között. A felület remek lehetőséget nyújt ötletek gyűjtésére is.
.
A hároméves tervezett periódusnak mintegy a félidőjén járunk jelenleg. Az eddigi pozitív eredményeknek köszönhetően, a három év lejárta után is folytatni kívánják a beruházások ilyen jellegű támogatását.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Europe Direct Információs Központ.