Hogyan válasszunk megfelelő készüléket a nyáresti grillezésekhez?

Gasztro

A nyáresti grillezések összehozzák a régen látott rokonokat és a
barátokat. Egy ízletes steak elkészítése talán soha nem volt ilyen egyszerű, mint napjainkban,
hiszen az elektromos grilleknek köszönhetően már nem csak a szabad ég alatt lehet húst sütni.
„Alapvetően gázzal működő, faszenes, illetve elektromos grillek közül választhatnak a vásárlók.
Utóbbiak előnye, hogy kis helyen is elférnek és télen-nyáron használhatók” – hívta fel a figyelmet
Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Az elektromos grillsütők előnye a könnyű mozgathatóság, az olaj nélküli ételkészítés, emellett nincs
szükség tűzrakásra sem. Ezeknél a készülékeknél általában a teljesítmény és sütőfelület mérete
határozza meg, hogy milyen gyorsan tudnak grillezni. Egy kontaktgrillnél két különböző jellegű étel
is süthető egyszerre, a két sütőfelületen. „Az elektromos kontaktgrill kiválasztásánál érdemes
figyelembe venni, hogy a készülék sütőfelületei rendelkezzenek tapadásmentes bevonattal, illetve
két különböző – egy sima és egy bordás – felületű sütőlapjuk legyen a különféle húsok sütéséhez” –
hívta fel a figyelmet a szakember.

Hozzátette: szintén nagy jelentősége van az automatikus hőmérséklet-szabályozásnak is, amelynek
köszönhetően a készülék annyi energiát használ fel, amennyire valójában szükség van. Egy ideális
kontraktgrill sütőlapjai könnyedén megtisztíthatók egy papír törlőkendővel, de akár mosogatógépben
is elmoshatók az integrált fűtőszálak miatt. A kihúzható csepptálca pedig biztosítja a sütés közben
keletkezett zsiradék könnyű eltávolítását.

A piacon elérhető már az intelligens kontaktgrill is (Sencor SBG 6030SS). De miben nyújt többet egy
ilyen készülék a hagyományosnál? Ezt a grillt elsősorban azoknak tervezték, akik gyakran
készítenek steaket és akik számára egyáltalán nem mindegy, hogy véresen, közepesen, vagy jól
átsütve kerüljön a tányérra a marhahús. „A készülék automatikus ételvastagságméréssel
rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a felső lap zárásával érzékeli annak az alsó laptól való távolságát ”
– tette hozzá Lucza András. Az akár 2100 W teljesítménnyel rendelkező kontaktgrill az előre
beállított programokkal teszi könnyebbé az ételkészítést, ennek megfelelően szalonna, steak, hal,
hamburger hús is készíthető vele, de étel kiolvasztásra is tökéletesen alkalmas.

Az elektromos kontaktgrillek előnye, hogy a megfelelő áramforrás esetén akár szabadtéren is
használhatók. A fejlettebb változatok nagyfokú rugalmasságot biztosítanak, hiszen legalább
háromféle üzemeltetési pozícióban (lezárt, 90°-ban kinyitott, 180°-ra szétnyitott) süthetők velük a
különféle húsok és zöldségek. A teljesen lezárt pozícióban a hússzelet mindkét oldala egy időben
grillezhető, ami jelentős mértékben felgyorsítja az ételkészítést. Az elektromos kontaktgrillek
megfelelő választásnak bizonyulhatnak a kisebb létszámú grillpartikhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.