Szakértő: May mindenképpen távozik

Európa

Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint csütörtökön nyilvánvalóvá vált, hogy Theresa May konzervatív brit miniszterelnök távozik posztjáról.

A szakértő az M1 péntek esti műsorában felidézte, abban állapodtak meg: May kap még egy lehetőséget, hogy június első hetében a parlament elé terjessze az unióból történő kilépés (Brexit) jogszabálytervezetét. Ezzel viszont akár sikert ér el, akár nem, távozik. Sőt, voltak akik azt mondták, azonnali hatállyal mondjon le.

Az ellenzéki Munkáspárt mindezek miatt úgy vélkedett, hogy nem sok értelme van folytatni a tárgyalásokat, ha egy új vezető majd felrúgja az egészet.

Ráadásul – mint Egedy Gergely megjegyezte – a tárgyalások eddig sem jártak túl sok eredménnyel, annyit sikerült elérni, hogy október 31-ig meghosszabbították az Európai Unióból való kilépés határidejét.

A szakértő kérdésre válaszolva azt mondta, nem esélytelen egy második brit népszavazás a Brexitről. Ehhez viszont politikai akarat kellene. Ami sem Theresa May, sem várható utódja, a szintén konzervatív párti Boris Johnson részéről sincs meg. Sőt – mint hozzátette – még Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője sem híve egy újabb népszavazásnak.

(MTI)