Csökken a Diákhitel1 kamata

Egyetem Ország

Az előző félévi 2,30 százalékról 10 bázisponttal 2,20 százalékra csökkentette a Diákhitel1 kamatát a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ – közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.

A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető – közölte a központ.

A közleményben ismertették, hogy a Diákhitel Központ Zrt. csaknem húsz éve nyújt hitelt a felsőoktatásban tanulóknak, az ehhez szükséges forrásait a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől szerzi. A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amelyek a Diákhitel Központ számára hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a társaság számára.
Kitértek arra: a kormány 2018 elején módosította a diákhitelek igénylésének feltételrendszerét, így számos ügyfélbarát változás lépett életbe. Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedték a diákhitel tartozás felét azoknál a hitelfelvevő édesanyáknál, akiknek 2018. január 1-jét követően született, vagy születik meg második gyermeke. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő édesanyák teljes tartozását megszüntetik.

A további kedvezményekről a Diákhitel honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.