Ájurvéda könyveket kapott az indai kormánytól a Debreceni Egyetem

Egyetem

Mintegy ötszáz kötetből álló könyvgyűjteményt adományozott az indai kormány a Debreceni Egyetemnek. Az ájurvédikus gyógyászatról szóló szakkönyveket Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete adta át Szilvássy Zoltán rektornak hétfőn.
Szanszkritról angolra fordított klasszikusok, a gyógyászatról, diagnosztikáról, gyógyszertanról, nőgyógyászatról, fül-orr-gégészetről, szemészetről, sebészeti beavatkozásokról szóló szakkönyvek, gyógynövény gyűjtemények, különböző munkafüzetek, jelentősebb publikációkat összegző folyóiratok, valamint nyomtatott és elektronikus formátumú kutatói adatbázisok is vannak abban a könyvcsomagban, melyet az indai kormány adományozott a Debreceni Egyetemnek az ájurvéda oktatás és kutatás támogatására.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a december 11-ei ünnepélyes átadáson kifejtette, hogy a különböző orvostudományok eltérő módon állnak a betegségekhez, így nagyon fontos, hogy a szakemberek megismerjék és elsajátítsák az eltérő rendszerek tudását.

– A mintegy 4000 éves indiai orvosi rendszer, az ájurvéda nagyon hatékony a krónikus betegségek (magas vérnyomás, diabétesz, szív- és érrendszeri megbetegedések), illetve a központi idegrendszer degeneratív megbetegedései (Alzheimer-, Huntington- és Parkinson-kór) gyógyításában, melyekre a nyugati orvostudomány egyelőre nem tud megbízható választ adni. Az a célunk, hogy az európai orvoslás eszközeivel vizsgáljuk az ájurvédikus gyógyítás módszereit és eredményességét, így kombinálva a hagyományos indiai gyógymódot a nyugati orvostudománnyal – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: India előző magyarországi nagykövete, Malay Mishra, illetve a jelenlegi nagykövet, Rahul Chhabra is nagyon sokat tett a közös munka sikerért, aminek újabb lépése ez az oktatást és kutatást segítő adomány.

Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete kiemelte, hogy az elmúlt években sokat erősödtek India és Magyarország gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatai, nőtt a két ország közötti kereskedelem, s megtöbbszöröződött a Magyarországon tanuló indiai diákok száma is. A nagykövet szerint a most átadott könyvgyűjtemény mellett a legfontosabb a közös kutatások továbbfejlesztése, a tervek szerint további 6-8 professzort érkezhet a Debreceni Egyetemre az oktatási és kutatási tevékenység folytatására.

Asmita Wele, az egyetem indiai vendégprofesszora Ájurvéda az új korban címmel tartott előadást, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az ájurvéda egy ősi orvostudományi rendszer, de ez nem jelenti, hogy elavult lenne, hanem folyamatosan fejlődik, és nyitott az új kutatási eredményekre.

A professzor beszélt arról is, hogy nagyon népszerű a hallgatók körében az idén februárban indított ájurvéda oktatás, a kétszemeszteres kurzus az ájurvédikus orvoslás alapjait mutatja be. A szabadon választható képzést a gyógyszerész-, orvostan- és fogorvostan-hallgatók számára indították, de szeptember óta már az Egészségügyi Kar, a Népegészségügyi Kar diákjai számára is elérhető.
Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának főigazgatója köszöntőjében fontos küldetésüknek nevezte az egyetemen folyó oktatási és kutatási tevékenység támogatását, melyhez nagymértékben hozzájárul a most átvett könyvadomány is.