Szakemberek a hipertóniáról

Egyetem

A modern kor legjelentősebb népbetegségeiről tanácskoztak családorvosok, belgyógyászok és gyógyszerészek a Debreceni Egyetem Aulájában.
Több mint ezer szakember vett részt a „Hipertónia, Diabétesz, Kardiológia – korszerű gyógyszeres kezelés” konferencián a hétvégén. A 14. alkalommal megrendezett – korábban még Regionális Hipertónia Napnak nevezett – esemény mára országos jelentőségűvé nőtte ki magát, amelyen a magas vérnyomás-betegség mellett a diabétesz és a kardiológia aktualitásait is áttekintették a résztvevők.

– A hipertónia valódi népbetegség, hiszen a hazai felnőtt lakosság 44 százaléka érintett. Annak ellenére, hogy kiváló vérnyomáscsökkentők állnak rendelkezésre, csak a betegek kevesebb, mint felénél sikerül a célvérnyomásérték elérése. A legújabb ismeretek átadásával, a legkorszerűbb kezelési módok áttekintésével növelhető a hatékony kezelésben részesülő betegek száma – mondta Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének professzora.

A betegség nem válogat: a hipertónia mind a férfiaknál, mind a nőknél jelen van, az életkor előrehaladtával pedig egyértelműen nő a gyakorisága. Fiatalkorban inkább a férfiaknál fordul elő, de ez a különbség a 45-54 éves korosztályban eltűnik, 55 év felett pedig inkább a nőknél gyakoribb a megjelenése. A már kialakult betegség viszont egyre hatékonyabban kezelhető. Az utóbbi időben például megjelentek a „fix dózisú kombinációk”. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy két- vagy akár három hatóanyag is van egy tablettában. Ez a beteg szempontjából mindenképp kedvező, hiszen a sok gyógyszer helyett elég egyet szedni.

A szakember szerint azonban megfelelő életmóddal csökkenthető a hipertónia megjelenésének kockázata: rendszeres testmozgással, az egészséges étrenddel, illetve a dohányzás elhagyásával javulnak az esélyeink. Ez utóbbi hazánkban különösen sarkalatos pont, az Európai Unióban ugyanis Magyarországon a harmadik legmagasabb a dohányosok aránya.

A betegség kezelését nézve a Debreceni Egyetem az élen jár mind a kutatás, mind a terápia oldaláról nézve. A Belgyógyászati Intézetben működő Regionális Hipertónia Centrum ugyanis az Európai Hipertónia Társaság kiválósági központja.

-E rangos cím azt jelenti, hogy mind a betegellátás, mind az oktatás, mind a tudományos munka szempontjából nemzetközi szinten kiemelkedőnek ítélték meg központunk működését – tette hozzá Páll Dénes.

unideb.hu