Ösztöndíj a legjobbaknak

Egyetem

Csaknem 200 millió forint ösztöndíjat nyertek a Debreceni Egyetemről benyújtott sikeres pályaművek az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatain.

A 114 nyertes pályázó – alap- és mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok – tíz hónapon keresztül részesül különböző összegű, 75.000-350.000 forint közötti ösztöndíjban a 2016-17-es tanévben.

A 2016. május 27-én megjelent felhívásra a Debreceni Egyetemről 617-en jelentkeztek, ebből 603 volt érvényes. A pályázatok szakmai bírálatát az alap- és mesterszakos hallgatók esetében a karok, a doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok esetében pedig a doktori tanácsok végezték. Az Új Nemzeti Kiválóság Programra (ÚNKP) benyújtott pályaművekről a végső döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta meg.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatainak koordinálására a Debreceni Egyetem tehetségprogramjával és a doktori képzéssel is foglalkozó Tudományos Igazgatóság kapott megbízást.

A nyertes pályázatok mellett az egyetem további 78 millió forintnyi, a kutatások támogatására fordítható támogatásban részesül.

– A személyi ösztöndíjakon felül, azok negyven százalékának megfelelő összegű támogatást is biztosít a minisztérium az egyetem számára. Ez a támogatás az ösztöndíjasok kutatásaira, valamint a felsőoktatási intézmény általános költségeinek (kutatással összefüggő intézményi működési és lebonyolítási költségek) fedezetére fordítható. Így az egyetem is érdekelt a program minél sikeresebb megvalósításában, minél több tehetséges hallgató és fiatal oktató kiváló teljesítményre ösztönzésében – mondta az unideb.hu portálnak Varga Zsolt tudományos igazgató, az intézmény ÚNKP koordinátora.

Hasznos információ a nyerteseknek: jogi értelemben akkor válnak ösztöndíjassá, ha a hallgatói (alap-, mester-, osztatlan-, doktori), doktorjelölti-, munkavégzésre irányuló, vagy egyéb jogviszonyukat legkésőbb 2016. szeptember 20-ig igazolják. Az eljárás menetéről valamennyi nyertest személyesen értesíti a Tudományos Igazgatóság.

A nyertes pályázók névsora ide kattintva olvasható.

unideb.hu