Az illatozó zakó a leginnovatívabb ötlet

Egyetem

Tematikus méhészpark, otthoni akvapónia és egy „okos” épület terve is bejutott a DEViK startup-versenyének döntőjébe.

A Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Közössége novemberben hirdette meg Startup-Standup pályázatát. A havonta tartott klubtalálkozókon lehetőséget adtak három-három hallgatónak, hogy öt percben bemutassák innovatív elképzelésüket. A hat legkreatívabb csapat jutott a döntőbe, melyet május 17-én tartottak a Kazánházban.

A döntősök között volt a tematikus méhészpark, amely játékos foglalkozásokkal, innovációk bemutatásával nyújtana kikapcsolódási lehetőséget a családoknak. Bemutatták a Green Drops névre keresztelt akvapónia prototípusát, ami otthonunkban tisztítaná a levegőt és ivóvizet nyerhetnénk belőle. Ugyancsak a döntőbe jutott az „okos” épület terve, aminek nemcsak szerkezeti elemei, de berendezései is ökotudatosak lennének. A közönség megismerhette egy olyan kávézót tervét is, ami bostoni példára alapozva társasjátékokkal szolgálná a minőségi szórakozást Debrecenben. A szakmai zsűri végül Sári György, Mátyás Máté és Kovács Imre startupját, az illatozó zakót ítélte a leginnovatívabbnak.

– Fejlesztésünk lényege, hogy egy egyénre szabott zakó egyedi parfümillattal párosulhat. Olyan szabályozható illatgombot állítunk elő 3D-nyomtató segítségével, ami egyszerűen bepattintható a zakó gomblyukaiba és szabályozza az intenzitást. A technológiát kidolgoztuk, a gombokat legyártottuk. Ruházati üzleti partnert is találtunk már, csak parfümgyártásban jártas szakembert keresünk még vállalkozásunk beindításához – mondta Sári György, a startup egyik fejlesztője.

A DEViK versenyének nyereményeként Scentimeter nevű startup-ötletüket bemutathatják majd a Hajdú-Bihari Napló TOP 100-as Klubjában, a megye legelismertebb cégvezetői előtt.

Papp László, Debrecen polgármestere a zsűri tagjaként vett részt az évadzáró klubtalálkozón, ahol a város 2050-ig szóló fejlesztési koncepcióját, az Új Főnix Tervet ismertette. A polgármester a helyi gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb alappillérének nevezte a Debreceni Egyetemet, ahol – számításai szerint – 2050-ben már ötvenezer hallgató tanulhat. Papp László kiemelte azt is, hogy a város északi gazdasági övezetében található egyetemi ipari park fejlesztését elősegítve új bekötőutat építenek a Böszörményi úttal párhuzamosan.

unideb.hu