Ünnepi várakozás a néprajz karon

Egyetem

Idén is közös ajándékkészítéssel készülnek advent idején a karácsonyra az egyetem néprajz szakos hallgatói.

Már több mint évtizedes hagyomány, hogy a jeles ünnepek – karácsony, húsvét – alkalmával a Néprajzi Tanszék alap- és mesterszakos hallgatói felidézve a régi hagyományokat közösen hangolódnak az ünnepekre.

– A karácsonyi ünnep a keresztény és az európai kultúrának egyaránt része, ezt az örökséget eleinktől kaptuk, de kötelességünk továbbvinni és tovább is adni a hagyományokat – hangsúlyozta köszöntőjében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, a Néprajzi Tanszék vezetője. A nyitóbeszédet követően Dénes Zoltán, Berettyóújfalu kanonok plébánosa mondott áldást.

December 7-én és 8-án a Főépület 3. emeleti kerengője népi kézműves mesterségek „utcájává” alakul, ahol nem csak a néprajz szakos hallgatók, hanem óvodások, általános iskolások ismerkedhetnek egy-egy pohár tea, egy szelet zsíros kenyér mellett a népi kézművesség – a gyertyamártás, a fonás, a fenyődíszkészítés vagy mézesbáb díszítés fortélyaival.

A rendezvény megnyitóján a Néprajzi Tanszék hallgatói – Kész Réka, Pajtók Vivien és Molnár Levente kedveskedett rövid műsorral a közönségnek.