A szakdolgozók ünnepnapja

Egyetem

Öt szekció 32 előadásban osztják meg egymással ápolásszakmai ismereteiket az egészségügyi szakdolgozók a Juhász Zsuzsa Konferencián.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában több mint 1800 egészségügyi szakdolgozó vesz részt az ápolási munkában. Számukra és a megyei kórházakban, továbbá családorvosok mellett tevékenykedő szakembereknek teremt továbbképzési lehetőséget a Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencia. A tanácskozás augusztus 28-i megnyitóján Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója jelentős tudományos, szakmai eseménynek nevezte a rendezvényt, melyen mintegy ötszázan vesznek részt. A főigazgató szerint az egészségügyben mindig vannak nehézséget jelentő aktuális feladatok, napjainkban az egészségügyi dolgozók elvándorlása és a menekültek egészségügyi ellátása teremt kihívást.

A professzor személyes emlékeit is megosztotta a hallgatósággal Juhász Zsuzsáról, aki 1958-tól 2006-ban bekövetkezett halálig a betegellátásnak szentelte életét. Édes István az egykori főnővér tettrekészségére, határozottságára és megfontoltságára emlékezett vissza, mellyel mindig képviselte véleményét.

– Az egész napos konferencia előadásai az egészségügy teljes ápolási oldalát lefedik a prevenciótól a diagnosztikán és a terápián keresztül a rehabilitációig. A tudomány mellett kiemelt értéke van annak, hogy a szakterületek képviselői közvetlenül cserélhetnek tapasztalatot egymással a szakmai újdonságokról – emelte ki Gál Mária ápolási igazgató.

A rendezvény megnyitója után kiemelkedő ápolásszakmai munkája elismeréseként idén Szegény Jánosné, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szívsebészet klinikai vezető ápolója vehette át a Juhász Zsuzsáról elnevezett életműdíjat. A díjazott 1975 óta dolgozik az intézményben. Kezdetben a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, majd a szívsebészeten segítette a betegek gyógyulását, és egészségügyi szervezetekben is jelentős közéleti szerepet vállalt. Az egészségügyben eltöltött négy évtizedes áldozatos munkáját köszönte meg a Klinikai Központ az emlékdíjjal.

A kitüntetett nyugállományba vonulását követően sem mond búcsút az intézmények, önkéntes segítőként továbbra is támogatja majd a rászorulókat a klinikán, hiszen mint elmondta, már gyermekként azért készült egészségügyi pályára, hogy másokkal törődhessen.