Az ökumené fontossága

Egyetem

A II. Vatikáni Zsinat ökumenizmusról szóló határozatának évfordulója alkalmából rendeztek konferenciát a Debreceni Egyetemen.

A Hajdúdorogi Egyházmegye, a Miskolci Apostoli Exarchátus Ökumenikus Bizottsága és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tudományos konferenciát tartott november 22-én, szombaton a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Az ökumenikus konferencia témája az 1964. november 21-én megjelent II. Vatikáni Zsinat Unitatis Redintegratió kezdetű ökumenizmusról szóló határozata volt.

A konferenciát Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, és Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke nyitotta meg.

Szilvássy Zoltán felidézte, hogy az idei évben nem ez az első alkalom, hogy az egyházhoz kötődő évfordulót ünnepelnek, hiszen néhány hete a hatszáz évvel ezelőtti konstanzi zsinatra emlékeztek. A rektor kiemelte, hogy az egyetem körül egyre több olyan esemény van, ami a lelki támogatás hiányát tükrözi, ugyanakkor az intézmény, ahogy egyetlen párt, úgy egyetlen vallás mellett sem kötelezheti el magát, ezért rendkívül nagy létjogosultsága van az ökumenének.

Kocsis Fülöp püspök beszédében rámutatott, hogy az egység kialakítása Krisztus óta fontos feladat, hiszen a vetélkedés, a széthúzás már a kezdetekben is jelen volt.

– Ha egységet akarunk, akkor bátor lépések kellenek – mint 50 éve. Az akkori, a világot megmozgató zsinathoz is bátorság kellett: a szembenézés sosem könnyű feladat. A mostani találkozó nem csak emlékezés, de az értékelés és a továbblépés lehetősége is. A cselekvésnek is egynek kell lenni – ha külön utakon járunk, akkor is összetartozunk – hangsúlyozta Kocsis Fülöp.

Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke zárógondolatában felhívta a konferencia részvevőinek a figyelmét, hogy a világban égető kérdés a széthúzás, és erre a keresztények tudják megadni a választ, amely a Krisztus felé való haladásban van.

unideb.hu